Késői kor

25. dinasztia - Etióp (Napatai) uralom

Pianhi
Sabaka
Sabataka
Taharka
(Kr.e. 690 - 664)
A karnaki templomkomplexum egyik legszebben fennmaradt oszlopát emeltette. Az ő ideje alatt Assurahiddina asszír király végigrabolta Egyiptomot, és megadóztatta a Két Ország lakóit. Taharkának ostrommal kellett visszafoglalnia Memphist...
Tanutamon Assur-bán-apli asszír király Alsó-Egyiptomot adminisztratív ellenőrzése alá vonja, és a napatai uralkodók ellenállásának letörésére egész Thébáig nyomul, és kifosztja azt.

26. dinasztia (Kr.e. 664 - 525) - Szaiszi dinasztia

I. Neko Nem tekintik a 26. dinasztia tagjának. Párhuzamosan uralkodott Taharkával (Szaiszban). Asszírellenes összeesküvést szőtt, és Assur-bán-apli fogságába esett, aki látványos kegyelmet gyakorolt. Miután Ninivéből szabadon engedték, asszírbarát politikát folytatott, míg Memphisz napatai visszafoglalásakor elesett.
I. Pszammetik Párhuzamosan uralkodott Tanutamonnal, ő a 26. dinasztia tényleges alapítója.
II. Neko Ő vívta meg a szíriai Karkemisnél a csatát Nabu-kudurri-uszur babiloni trónörökössel aki trónra lépve a babiloni fogságba hurcolta a zsidókat.
II. Pszammetik
Apriesz
Amaszisz Apriesz fáraó alatt hadvezérként szolgált.
III. Pszammetik Uralkodása végét jelenti, amikor II. Kambüszész, perzsa uralkodó lerohanja és uralma alá hajtja Egyiptomot.

27. dinasztia (Kr. e. 525 - 404) Az első Perzsa uralom

Kambüszész
(Kr. e. 525 - 522)
Az egyiptomiak gyűlölt uralkodója. A legenda szerint, miután serege ott veszett a sivatagban útban a Siwa oázis felé, és visszatért Memphiszbe, a nép éppen az Ápisz-ünnepet ülte, mire a király feldühödve, hogy az ország ünnepet ül az ő szerencsétlenségén, lándzsájával ledöfte a szent Ápisz-bikát. (A betemetett sereget nemrég találták meg a sivatagban, mumifikálódva a homokban) Útban Perzsia felé lelte halálát. Véletlenül combon szúrta önmagát, "egyesek szerint" ugyanott, ahol ő megszúrta az Ápiszt.
I. Dareiosz
(Kr.e. 521 - 486)
Nevéhez fűződik a Híbisz-templom a Kharga oázisban
Xerxész
Artaxerxész
(Kr.e. 465 - 424)
Az egyiptomiak ekkor gyújtották fel Elephantine szigetén a zsidó kolóniát miután a pászka ünnepén a zsidók bárányt áldoztak Hnum kosisten temploma előtt.
II. Dareiosz

28. dinasztia (Kr.e. 404-399)

Amürtaiosz

29. dinasztia (Kr.e. 399 - 393)

I. Nepheritesz
Ahorisz
Pazammutisz
Hakorisz
II. Nepheritesz

30. dinasztia (Kr.e. 380 - 343)

I. Nektanebo (Nektanebész, Nehetnebef)
Téosz (Dzsedher)
II. Nektanebo (Nektanebosz, Nektanebisz, Nehet-hór-hebit) Az edfui Hórusz templom építtetője, nagy varázslónak tartották. A Sándor-regény szerint - némi varázslat révén - ő lett Nagy Sándor apja.

- második perzsa uralom -

III. Artaxerxész Okhosz
Arszesz
III. Dareiosz Kodomannosz

vonal

Vissza a linkekhez Előző oldal Következő oldal Vissza a lap tetejére