Üdvözlet a betérőnek!

Ezen az oldalon megtalálod, hogy mi változott, milyen újdonsággal szolgálhatunk számodra. Az aktuális témák, frissítések, bővítések, javítások remélhetőleg így jobban követhetőek. Az egyiptológus-képzéssel és felvételivel kapcsolatos kérdésekre ÉSzAH a "Segítség! Egyiptológus szeretnék lenni!" link alatt válaszol.

Keresőnket az eddigi gyakorlat szerint a fenti Szárnyas Napkorongra kattintva érheted el.

Ha e-mailben szeretnél velünk kapcsolatba lépni, azzal se tétovázz: írj nekünk! Ha pedig rendszeres értesítést szeretnél kapni a frissítésekről, játékokról, és az egyéb, fontos eseményekről, iratkozz fel a Hírlevelünkre: küldj egy tetszőleges tartalmú e-mailt arról a címről, ahová az értesítést várod. Feleslegesen nem fogunk zavarni, de ha mégis úgy gondolod, hasonlóképp akár le is iratkozhatsz itt. Ha még nem találkoztál vele, egy fontos, biztonsági jellegű közleményt találsz itt, a lap alján.

Born 2B Wide a Keopsz piramisnál
HoremWeb

Ha szíveden viseled a sorsát,
és szeretnél tenni valamit a magyar egyiptológiáért,
most itt az alkalom! Kattints ide!

Magyar Merowe-gát Régészeti Projekt - segítesz?

2010 szeptember 2.

Régóta igérgetett, és sokáig csiszolgatott téma került fel most, miután úgy határoztam, hogy csak nem várok egy évet. Amikor az ókori népek történelmével, történetével, emlékeivel foglalkozunk, mindig ott bújkál a kérdés: vajon hogyan élhettek, milyenek lehettek a hétköznapjaik – milyen lehetett akkor élni? Ennek az elképzeléséhez egy olyan adalékkal szolgálok most, ami ritkán jut eszünkbe: milyen lehetett az ókorban megélni? Ehhez különféle forrásokból származó jövedelmi és áradatokat használtam fel, és mindenféle, korántsem tudományos igényű, de informatív számításokat végeztem. A cikk végén egy JavaScript alapú váltóeszközzel magad is eljátszogathatsz a számokkal és értékekkel, akár még azt is kiszámíthatod, hogy a mai fizetésedből hány tükröt, koporsót, usébtit, vagy éppen szolgálót, szolgálólányt vehetnél. :) Mivel a téma egy nagyon komoly, és eléggé önállósult szakterületbe csörtet bele a tőlem megszokott módon: a hozzáértés teljes hiányának tudatában, ezért különleges szerzői jogi megkötések vonatkoznak rá: tilos a témát idézni, nyomtatni, hivatkozni egyes részeire. Mindez azért szükséges, mert nem szeretném, ha a területtel tanulmányaik révén foglalkozók egy pillanatig is azt hinnék, hogy valami forrásértékűre bukkantak. Mert nem! A cikk célja a szórakoztatás, és egy vázlatos kép kialakítása. És el ne áruljatok Janssen professzornak! Akivel egyébként a majd' egy évvel ezelőtti ICYE-n volt alkalmam szót is váltani – elmesélte, hogy régebben ő is pipázott. ;) :)

2009 december 29.

Ismét egy év múlt el komolyabb tartalmi frissítés nélkül – úgy látszik, az időhiány olyan mint A tanú-ban a nemzetközi helyzet: egyre csak fokozódik. Mostani frissítésünkben megint egy új téma került fel. Ezúttal a piramisok titkos kamrái nyomában egy olyan helyiségre próbálom meg felhívni a figyelmedet, amely nagyon kevés figyelmet kap, mondhatni azt se tudjuk, micsoda. Ráadásul egy olyan, közismert építményben lelni nyomára, ahol valójában nem is kellene legyen – így viszont érdekes dolgokról árulkodhat. Megjegyzem, a szakértők inkább kétségbe vonják, hogy valóban az, ami, mert a jelenléte nehezen magyarázható. Éppen ez az, ami miatt felkeltette a figyelmemet, és megpróbálok egy olyan elméletet adni magyarázatképpen, ami a további források hiányában tulajdonképpen elég bizonytalan. Ne vedd hát készpénznek, de játssz el a gondolattal, és ismerkedj meg a rejtélyeken túli, igazi "Titkok Kamrájával"!

Ami a folytatást illeti, szinte készen van egy újabb téma, ami szorosan kapcsolódik a 2009. szeptemberében, Budapesten tartott ICYE-konferenciával, és már csak ÉSzAH jóváhagyására vár, hogy felkerülhessen. Tervezem továbbá, hogy valami módon függetlenítsem magunkat az eddigi tárhelyszolgáltatónktól, és szeretném a KEMET-et egy megbízhatóbb, kevesebb korlátozást jelentő, de fizetős szolgáltató szerverére költöztetni. Ehhez azonban szükséges lenne egy korszerű tartalomkezelő szoftverre (CMS-re) átültetni az egész honlapot, a több ezer fájljával és sajátos szolgáltatásaival (ld. pl. Kislexikon) egyetemben. Ez azt is jelenti, hogy valamennyi fájlt gondosan át kell nézni, át kell írni, vagy legalább konvertálni, felépíteni egy új struktúrát, és kidolgozni egy, az új CMS-szel is működő, de a hagyományainknak is megfelelő kinézetet, stb. Ezek a feladatok igen nagy kihívást jelentenek, amelyekre végül nem biztos, hogy marad elég időm, és anyagi keretem. Úgyhogy egy ideig még kénytelenek leszünk elviselni azt, hogy az Internet Explorer még mindig nem tudja kezelni a honlapunkat, és időnként a tárhelyszolgáltató leterheltsége is fennakadásokat okoz a fórum és a képtár működésében.

2009 március 15.

Jelen frissítésünk a honlap egy eddig méltatlanul mellőzött részét érintette - ez a Képtár. Ezen a részen már eddig is tekintélyes képanyag gyűlt össze, és ezek jelentős része olyan kép, ami a Galérián nem található meg. A képek többnyire nagy felbontásban is megtekinthetők, nem ritkán akár háttérképnek is alkalmas méretben, és tematikusan csoportosítva várják az érdeklődőket. Akár még képeslapként is tovább lehet küldeni őket, ha valakit Egyiptomról szóló e-carddal szeretnél meglepni. A Képtár azonban nem csak a mi képeinket tartalmazza, hanem a fórum regisztrált látogatói is feltölthetik saját képeiket, albumokba rendezhetik azokat, és megoszthatják másokkal.
Az idén felkerült frissítések során Medinet Haburól került fel több mint százhatvan kép, a legutóbbi változás pedig a Ramesszeumról szól. Conquistador, aki bensőséges viszonyban van II. Ramszesz halotti templomával, és kapcsolatban áll az ott dolgozó Leblanc professzorral és csapatával is, nem csak közel száz képet mutat be, de a képek egy jó részéhez különféle, gyakran kuriózumnak számító információkat is írt, máshol személyes véleményével, sajátos meglátásaival színesíti az amúgy is sokszínű anyagot. A közeljövőben további képek is kerülnek ebbe a gyűjteménybe, és tervezem, hogy a saját felvételeinkből is feltöltöm, ami a Ramesszeumról szól (sajnos nincs túl sok még). Egy másik érdekességként tervezem, hogy Monsieur Poirot légifelvételeit is bemutatom - amit volt szíves engedélyezni számunkra. Úgyhogy ha eddig kimaradt a Képtár számodra, vagy esetleg nem is tudtál a létezéséről, itt az ideje, hogy pár percet, vagy akár néhány órát is eltölts az átböngészésével!

2008 december 29.

Éppen egy éve... Sajnos az időhiány nem sokat javult, sőt. Persze vannak különféle változások, az örökös hibajavítás (és új hibák generálása) eddig sem szünetelt, és az év során elkezdtem egy komolyabb fejlesztést is. Ennek az a célja, hogy a honlap egyes, feltehetőleg olyan részei, amelyek bármikor, bárhol szükségesek lehetnek, WAP-on is elérhetővé váljanak. Elég nehéz dolog viszont, hogy mi az, ami feltétlenül szükséges, és bizony nem egyszerű a telefonok adottságaihoz szabni dolgokat - már csak azért sem, mert a telefonok sem egyformák. Ha van kedved tesztelni a WAP-felületet, akkor a telefonod böngészőjében ezt az útvonalat kell megnyitnod: http://www.freeweb.hu/egyiptom/wap/wap.wml. És hát van egy - igaz, szerény - frissítés is. Annak idején a Luxor Templomban találtunk egy érdekes feliratot, ami a fórumunkon egy nagyszerű nyomozás tárgyát képezte: hogyan kerülhetett oda egy név, ami a templom építése előtt évtizedekkel el kellett volna tűnjön? Ha részt vettél a nyomozásban, akkor is érdekesnek találhatod felidézni azt, ha pedig nem vettél részt benne, egy kis ízelítő, és érdekesség lehet számodra, amit A mi témáink között találsz. Változatlanul próbálom az Internet Explorerrel tapasztalt megnyitási hibát kiküszöbölni, de még mindig nem jutottam a nyomára. Viszont annyi változás már köszönhető ennek a munkának is, hogy az újabb témáink már megnyithatók közvetlenül is. Ha pedig "mély linken" vagy keresőn keresztül érkezel rájuk, az Utak Megnyitója elvezet a honlapunk többi részére is - keresd Upuaut nevét a jobb alsó sarokban. (Ez csak a legutóbbi két témánál működik - egyelőre.) Végül pedig boldog új évet kívánok mindazoknak, akik ilyenkor tartják, és nem július 19-én ;) Legyen a te szívednek nagyon jó!

2007 december 29.

Szomorú dolog, amikor nem a havonkénti frissítésnek örülünk, hanem annak, hogy azért ebben az évben is volt egy... és most mégis ez a helyzet. Persze, akik a fórumon ismerősen mozognak már, azok tudják, hogy élünk, vagyunk, munkálkodunk. De ha eddig is arról panaszkodtunk, hogy az idő állandóan szorít, akkor most azt kell mondanunk, hogy vasmarokkal szorongat - és mi lesz még eztán? Ráadásul az évek során az igényességünk is nőttön-nőtt, és nem szívesen adunk ki olyat a kezünk közül, ami nem üti meg a saját magunk állította mércét, így az írásaink is jóval lassabban (és alaposabban) készülnek. Legutóbbi frissítésünkkor már elárultam, hogy az akkor felkerült téma több mint két és fél év munkája árán készült el. Ez a mostani is, amit A mi témáink között, A kőbe zárt fény költészete címmel találsz meg, hasonló időt vett igénybe: az anyaggyűjtés, állításaim ellenőrzése, források összevetése, sőt, mi több, helyszínek bejárása és ellenőrzése, fényképezése áll mögötte - ez az első olyan írásunk, amelyik nem "hozott képanyagból" készült, hanem kifejezetten ehhez csináltam a fényképeket. Valójában jóval többet, mint ami belekerülhetett, de hát ez mindig így van, és az sem egy utolsó munka, amikor az ember kiválogatja, hogy mik kerülhetnek a honlapra és mik nem. Ami még újdonság, az a cikk kinézete. Már a kezdet kezdetétől fogva így kellett volna csinálni a honlap oldalait, CSS-sel (vagyis stílus-formázással, ha ez többet mond). A mostani témánk már ezzel a technológiával készült, és remélhetőleg az olvashatóságán is észre lehet venni. További érdekessége, hogy különböző linkek különbözőképpen jelennek meg: máshogy azok, amelyek elvezetnek a honlapról, máshogy azok, amelyek képet nyitnak meg, ismét mások, amelyek a Kislexikonra vezetnek. Remélhetőleg ez a honlapon való navigálást komolyabban segíteni fogja. A szövegben lévő idézeteknél is vannak változások, mégpedig az idézetek (amelyek egy leheletnyit világosabb alapon olvashatók) forrása is megjelenik, ha az egeret felettük tartod. És ha Internet Explorerrel, vagy más, IE-motoros böngészővel nézed meg a cikket, akkor egy kis játék is vár rád: különféle kurzorok mutatják a linkek fajtáját, uralkodó- és istenneveket, stb. Ez azonban nem működik a Firefox, Mozilla, Opera, Safari, Konqueror böngészőkkel, és a Netscape-pel is csak IE-módban. A dolog szépséghibája, hogy még mindig nem találtam meg azt a hibát, ami miatt az Internet Explorer nem hajlandó megnyitni egyes oldalakat - és ennek a hibának az új témánk is vesztese, mert a tesztelés során az esetek több mint felében nem sikerült az IE-vel szóra bírni. Egyelőre ebben is csak annyit tudok ajánlani, hogy használj Operát - szebb, megbízhatóbb (és nálam gyorsabb is) mint a Firefox, vagy az IE, és nagyságrendekkel szabványtisztelőbb, tehát amit látsz rajta, az olyan, amilyennek tervezték.

2006 október 21.

Felkerült az EgyipTOTÓ 2 játék végeredménye, és a harmadik forduló megfejtése a magyarázatokkal. Ahogy az előző fordulók végén is, úgy most is fent maradt "játszható formában" a kérdéssor. Tehát, ha éppen lemaradtál a játékról, de szeretnéd kipróbálni a tudásod, megteheted! Ehhez a Játék oldal alján lévő linkekre kattintva tudod magát a játékot megnyitni. Minden résztvevőnek gratulálunk!

2006 szeptember 22-23.

Felkerült az EgyipTOTÓ 2 játék harmadik fordulója, amelynek határideje 2006. október 20. éjfél. Felkerültek már az előző forduló eredményei és a megfejtések is, sőt, mint ahogy az első forduló végén is, fent maradt "játszható formában" a második forduló is. Annyi változás van csak rajta, hogy a megoldást már nem lehet róla beküldeni - arra ott a harmadik forduló!
A megfejtéseket továbbra is e-mailben, vagy a Fórumról küldhető privát üzenetben várja HoremWeb. Természetesen, ha e-mailben küldöd a megfejtést, akkor a jatek kukac kemet pont hu címre kell írnod.

2006 szeptember 05.

Hét év - kis idő, vagy nagy? Ahogy vesszük. Hét év örökkévalóságnak kevés, pillanatnak sok. Szabadságvesztésnek örökkévalóság, boldogságnak pillanat. Egy hét éves kapcsolat már stabilnak mondható (bár azt mondják, éppen ez a veszélyes időszak), egy hétéves gyerek már épp elkezdi a második osztályt. Egy hét éves cégre azt lehet mondani, hogy kivívta a helyét a piacán. Egy hét évvel ezelőtti újság azonban túl régi ahhoz, hogy érdekes legyen, és túl friss ahhoz, hogy érték legyen. Egy hét éves honlap? Nos, döntsd el Te.
Hét éves lett a KEMET = Az Ókori Egyiptom.

2006 augusztus 27.

A Fiatal Egyiptológusok Negyedik Közép-Európai Konferenciájának szervezői engedélyével és kérésére felkerült a honlapunkra két tájékoztató anyag a konferenciával kapcsolatban. Nagy örömünkre szolgál, hogy mi is tehetünk valamit a konferenciáért, és kérjük, hogy olvasd el Te is a Meghívót és a tájékoztatót.
(Honlapunkon a két anyagot tartalmilag változatlan formában, a szerkesztési alapelveink miatt szükséges kisebb formai változtatásokkal tesszük közzé.)

2006 augusztus 19.

Felkerült a játék második fordulója, és természetesen az első forduló megfejtései, eredményei is a rendelkezésedre állnak a Játék rovatunkban!

2006 július 16.

Hosszú böjt után jelentkezünk ismét, éppen az epagomena-napok közepe táján... Pedig a hajdani néphit szerint ilyenkor nem jó semmit sem kezdeni. Szerencsére a honlapunk már régen kinőtt a kezdeti stádiumból, így nyugodt szívvel ülhetjük meg Ozirisz, Haroérisz, Széth, Ízisz és Nephtysz ünnepét, hogy aztán 19-én - a kívülállók nagy-nagy csodálkozására - boldog új évet kívánjunk egymásnak. Igen, itt az újév, a Wep Renpet újra. Ez alkalomból új frissítéssel jelentkezünk. HoremWeb A mi témáink rovatban az egyiptomi képes beszédről hordott össze hetet-havat, aztán igyekezett valamiféle rendszerbe foglalni, és kideríteni, hogy az egyes szóvirágok mögött mi rejtőzhet. Szinte hihetetlen, de több mint két és fél év munkája fekszik ebben az írásban! A Könyvajánlónk három új könyvvel bővült: egy romantikus regény, egy ismeretterjesztő (ami még a mostani témánkkal is összefügg), és egy történelmi áttekintő munka Rosalie David "tollából" - ez utóbbiról részletesebben is kifejtjük a véleményünket. Frissítettük a Linkek oldalainkat is, ami nem csak új linkekben jelentkezik, hanem abban is, hogy néhány máshova költözött oldal linkjét javítottuk, más, elérhetetlenné vált oldalt pedig nagy sajnálattal töröltünk... A kis felbontású oldalainkat és a teljes méretre nyitott oldalainkat érinti a Kislexikon egy technikai változása, ami az ablak méretének dinamikus igazítását eredményezi. (Nem igazán érthető számomra az ok, de ez az Internet Explorerben időnként működik, máskor meg nem - de minden más józan böngésző úgy jeleníti meg, ahogy kell. Még dolgozom a megoldáson.) Természetesen az új képekkel frissült a Galéria is, rengeteg linket is javítottunk. Több, mint nyolcszáz fájlt kellett valamiféle módosítás, javítás miatt feltöltenünk... És végül egy régóta várva-várt dolog: újra játszunk! Ezúttal az EgyipTOTÓ játékunkat folytatjuk, a változatosság (és a technika kényszerítő ereje) kedvéért flash-ben. Reméljük, hogy ez a technika is elég elterjedt már ahhoz, hogy senkit nem akadályoz meg a részvételben. A játék három fordulós lesz, az első forduló határideje 2006 augusztus 18, péntek éjfél. Ha minden igaz, addigra egy újabb frissítés is elkészülhet. Ja, és ugye itt az új fórumunk is, ami szépen fejlődget, és a lehetőségei messze felülmúlják a régiét. Ha még nem tetted meg, regisztrálj, és csatlakozz hozzánk. Ha esetleg gondod van a regisztrálással, akkor a bejelentkezés nélkül is használható Fontos tudnivalók részen találsz tájékoztatást, vagy a - szintén bejelentkezés nélkül is használható - Problémák és megoldások részben kérhetsz segítséget. Szeretettel várunk!

2006 május 11.

A látszólag hosszú hallgatás után most egy technikai változással jelentkezünk: megújult a Fórumunk! A jobban kezelhető, adminisztrálható felület remélhetőleg mindenki előnyére válik, ugyanis számos új szolgáltatást nyújt. Nem csak személyre szóló képeket (avatarokat) lehet beállítani, nem csak a hozzászólások szerkesztése és törlése lett kényelmesebb, nem csak a linkek kezelése lett kulturáltabb, de még személyes üzenetek váltására is lehetőséget ad. Próbáld ki te is, regisztráld rajta magad! Szeretettel várunk!

2005 december 17.

Sajnos a karácsonyi hajcihők ideje nem kedvez a frissítéseknek. De most igazán időszerű, hogy a Könyvajánlót frissítsük, hátha még nem késtünk el néhány jó ajándék-ötlettel! Fogadjátok őket szeretettel, és egyúttal nagyon kellemes, békés és boldog ünnepeket kívánunk!

2005 október 31.

Valamikor januárban azt ígértük, hogy nem az lesz az idei év egyetlen frissítése - de azt nem gondoltuk mi sem, hogy ilyen sokára gyűlik össze elég időnk ahhoz, hogy új anyagokkal jelentkezzünk. Most sem tudok mást mondani, mint az időhiányt, amit most már bejegyzünk védjegyként. :o( Nem ok nélküli időhúzás van a háttérben: ÉSzAH és Meruira közben lediplomáztak, és elhagyták a "palánta" szót az "egyiptológus" elől. HoremWeb ilyen eredményekről nem tud beszámolni, legfeljebb arról, hogy leadott négy kilót :o) - és ki sem látszik a munkából.
No de a hosszabb idő azt is jelentette, hogy több anyag is elkészült ez alatt (valahogy minden akkor akad el, amikor már a végső formáját kellene kialakítani), és számottevő változások vették kezdetüket. Kezdem is ezzel: a Királylista reformja megkezdődött. A változás gyakorlatilag az alapokat érinti, és nagyon reméljük, hogy sokak örömére. Nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy az uralkodók nevéhez a kartusuk, szerekhjük is felkerül, a jelenlegi legfrissebb kutatási eredményekhez igazodnak az évszámok, és részben szakítunk a görög nevekkel: mostantól mindenkit az egyiptomi nevén nevezünk. És azért csak részben szakítunk, mert a klasszikus (görög) neveket, elterjedtségük miatt is, külön megemlítjük. Egyelőre az Archaikus kor és az Óbirodalom uralkodóit érintik a változások, de dolgozunk már az Első átmeneti koron is, és tovább. Részben ide kapcsolódó újdonság a Királynőlista, amit sokak kérésére indítunk útnak. Valószínűleg senki sem gondolta, hogy ez ennyire nehéz, és ilyen érdekes téma! Természetesen a Királynőlista a Királylista mellett, a Ki Kicsoda rovatunkban kap helyet, és itt is az Archaikus korral és az Óbirodalommal kezdünk.
Mostani témánk is ehhez, illetve egy nemrégiben megjelent szakkönyv fordítása kapcsán kialakult vitához kapcsolódik. A nevek és írásmódok használatáról ÉSzAH írt, és nem csak a nehézségekkel és buktatókkal foglalkozott, hanem azt is bemutatta, hogy mi milyen irányvonalakat fogunk követni az elkövetkezendő időkben.
Könyvajánlónk is gyarapodott, nem csak rövid ismertetőkkel, hanem két részletes kritikával is. Sőt, tovább fejlődött az Utilapu is, az egyiptomi közlekedésről HoremWeb osztja meg benyomásait, igen bőségesen - két részes írása teljes egészében elérhető már.
Ezek mellett számtalan hibát sikerült kijavítanunk, nagyjából hasonló mennyiségűt sikerült generálni is (egy szoftveres probléma miatt elég sok link hibás, de HoremWeb már dolgozik rajta), és van egy-két technikai újdonság is, bár azok nem igazán látványosak még. Az egységesülő írásmódok és a Királylista megújulása számos más oldalt is érintett, így például a Piramiskatalógus jó néhány adatlapját is, amelyek közül néhány egyébként is új képekkel (és információkkal) gazdagodott. Egyelőre nem törekedhettünk a teljességre, és ha az időhiány ennyire krónikus marad, nem is várható hosszú távon sem. HoremWeb mindenesetre egy tökéletesen működő, következetes és pontos KEMET honlapról álmodik, és igyekszik legalább ezt az álmát valóra váltani. Úgyhogy érdemes lesz még mindig visszatérni - már csak azért is, mert egy következő frissítés egész közelinek látszik. Addig meg jó böngészést, jó szórakozást!

2005 augusztus 20.

Újabb veszteség érte a magyar egyiptológiát: Gaál Ernő Tanár Úr eltávozott a nyugati hegyek mögé. ÉSzAH megemlékezését itt olvashatod.

 

2005 január 16.

Íme az év első frissítése, és reméljük nem ez az idén az utolsó! :-) Na jó, csak vicceltem. A lényeg, hogy újévi fogadalmunk a régi: Igyekszünk gyakrabban frissíteni, mint tavaly. Idei terveink között sok minden szerepel, reméljük érdemes lesz várni rájuk. De térjünk rá az aktuális újdonságokra.

Először is itt van az őszi egyiptomi utunk alatt szerzett ismereteinkkel, élményeinkkel kiegészült Utilapu, új belépőárakkal, aktuális mobiltelefon és internet-információkkal, új tippekkel (többek között arra az esetre, ha épp Egyiptomban érne a Ramadan) és egy-két új must see ("látni kell") - látnivalóval, valamint a thébai nyugati parti megnyitott sírok teljes listájával (KV, QV, TT).
Ehhez kapcsolódnak a Bazárban található új háttérképek, melyek egytől-egyig a legutóbbi utunkon készült képekből válogattunk nektek, hogy az ókori Egyiptom vadiúj legyen a képernyőtökön.
Régi adósságomat törlesztem egy régebbi témám, az "Egyiptom, a vámpírok őshazája?" frissítésével. Mivel témáink általában utólag nem változnak, így ez egy szokatlan vonása a mostani frissítésnek, viszont szükségét éreztem, mivel a téma az újabb olvasmányaim tükrében jelentősen bővült mióta először megírtam. (A szöveg egyébként lényegét tekintve 2004. februárjában az Átjáró-napon tartott előadásom anyaga, de már azóta is bővült.)
EgyiptoMédia rovatunk is újabb taggal gyarapodott, ezúttal a Halhatatlanok című filmmel kapcsolatos észrevételeimet, élményeimet igyekeztem megosztani veletek. (Baudelaire-rajongók előnyben.)
Jó olvasgatást, böngészgetést kívánunk mindenkinek!

(ÉSzAH)

2004 augusztus 28.

Hosszú hallgatás után jelentkezünk újabb frissítéssel - sajnos az elmúlt hónapok a szabadidővel igen gyilkosan bántak. Reméljük azonban, hogy az anyag, amely most felkerült, kárpótol a hosszú várakozásért! Nézzük csak sorjában... Éppen egy éve került fel az előző témánk, úgyhogy igazán időszerű volt, hogy újabbat vessünk fel. Az élethez és halálhoz való viszonyt próbáltuk meg egy kicsit összevetni az európai kultúrában tapasztalhatóval. Az eredménye a Túl életen, túl halálon címet kapta. Két új részletes könyvajánlatot is hoztunk, David Rohl Legendás civilizációk című könyve és a Jackson-Stamp szerzőpáros Nagy Piramisról írott munkája gondolkoztatott el minket. Természetesen van újabb Nyelvleckénk is, számszerűleg a 13. - talán ez volt a hosszú késése oka? Mindenesetre az ilyesmivel számolni kell. És végül, hogy a szem is megkapja, ami jár neki, a Bazár részlegünk is bővült, rögtön két halom háttérképpel. Az első sorozat a szokásos Windows-háttérképekből egy újabb tucat, különféle grafikák és montázsok, David Roberts-szel a főszerepben. A második sorozat viszont valami egészen új dolog tőlünk: színes kijelzős telefonokra wap-ról letölthető háttérképeket kínálunk - és mindössze a wap-kapcsolat jelenthet költséget, mi csak annyit kérünk, mutasd meg másoknak is! ;o) Hogy el ne felejtsem: a 128*128 méretű, 4096 színű képek nem csak egy gyártó készülékeire jók, hanem számos gyártó sok-sok típusára. A képeket a honlapon kiválaszthatod, a wap-on már céltudatosan a kívánt képet kell csak letöltened!
Remélem, hogy ennyi minden már valami kárpótlást jelent a hosszú várakozásért! És, ha minden igaz, a legközelebbi frissítésre már kevesebbet kell várni, egy része ugyanis majdnem készen van - érdemes lesz tehát továbbra is figyelni az oldalainkat!

2004 május 17.

Hát, a mostani vizsgaidőszak eléggé bekavart, és a közeljövőre sem túl jók a kilátásaink, ami a frissítések menetrendszerűségét illeti. Viszont a szabadságok, utazások főidénye indokolja, hogy minél előbb megosszuk legfrissebb, utazással kapcsolatos információinkat. Az Utilapu rovatunk jelentős mértékben frissült és aktualizálódott, Bujdi barátunk helyszínről küldött tudnivalóival. Valamelyest frissült a Linkek oldalunk is, például felkerült - Francesco Tiradritti budapesti látogatása okán, amit a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetemnek köszönhetünk - Harwa sírjának honlapja. Olasz nyelvismeret előny, de némi logikával helyettesítve is virtuális sétát lehet tenni az érdekes sírban. Végül pedig, néhány napja új számlálónk van, amely egy kicsit mást mutat, mint a nemrég elhunyt darab - ez ugyanis csak a 1999 decemberétől számított letöltéseket számolja, azt viszont auditálás alapján - vagyis nem minősít minden egyes oldalfrissítést új letöltésnek, és észre veszi azt is, ha valaki nem a főbejáraton érkezik :o)

2004 február 22.

Felkerült a Nyelvleckékhez a 12. lecke: ezúttal egy csemegével várunk, amin felmérheted, hogy mennyi mindent tanultál! A lecke eltér az eddig megszokottaktól, és nagyon szeretnénk tudni, hogy ez előnyére válik-e. Ezért arra kérünk, hogy miután megoldottad, szánj egy kis időt arra, hogy a lecke végén található kérdőíven elmondod nekünk, hogy tetszett! Ismételten felhívom a figyelmedet, hogy az irodalmi pályázatunk díjátadása a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem Egyiptomi szombatok rendezvénysorozatának következő részén lesz, 2004 február 28-án (igen, szombaton). A pályázat eredményeit, a díjakat, és minden egyebet a http://palyazat.kemet.hu címen találsz meg.
Változatlanul él a kérésünk a kiadók felé: segítsék a munkánkat, biztosítsanak tiszteletpéldányokat nekünk - természetesen nem viszonzatlanul. A részletek itt olvashatók.

2004 február 16.

Számos technikai probléma után végre közzé tudjuk tenni az irodalmi pályázatunk eredményét. Egyúttal engedd meg, hogy meghívjunk az ünnepélyes díjátadásra is, amely a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem Egyiptomi szombatok rendezvénysorozatának következő részén lesz! A részleteket megtalálod a http://palyazat.kemet.hu címen!

2004. január 29.

Éppen egy éve, 2003 január 29-én távozott Kákosy László professzor, akinek műveiből oly sok amatőr Egyiptom-imádó és (leendő vagy éppen gyakorló) egyiptológus tanult, és aki olyan mély hatással van még ma is ránk, hogy időnként bizony hajlamosak vagyunk érvek helyett "magister dixit!" felkiáltással hivatkozni rá. Bizonyára ő lett volna az első, aki tiltakozik ez ellen, de tudásának tekintélyével maradandó hatást gyakorolt ránk, olvasóira. Szerettünk volna a Pályázatunk eredményhirdetésével megemlékezni az évfordulóról és a professzorról, de sajnos technikai problémáink adódtak, így az eredmények még egy kicsit váratnak magukra. Úgy látszik, lassan regisztráltatnunk kell az időbeli csúszást, mint honlapunk védjegyét. :o(

De azért nem jöttünk üres kézzel. Megérkezett a Nyelvleckék közül a tizenegyedik, amelyből megtudhatjuk, hogyan bírhatnánk rá valamire egy egyiptomit. A további változások már kevésbé látványosak: jócskán volt javítandó hiba a Könyvajánlóban. Új rendszert alkalmaztunk a Nyelvleckék hieroglif példáinak megjelenítéséhez, amihez valamennyi jel fájlját egységes elvek szerint át kellett nevezni, és a linkjeiket ellenőrizni. Úgy tűnik, hogy kész a nagy mű, ezért ha hibát, azaz nem megjeleníthető hieroglifát, felcserélt jeleket találsz, feltétlenül jelezd nekem a b2bwide kukac fw pont hu címen.

Kákosy László professzor --- Budapest, 1932 augusztus 15. - 2003 január 29.

1932 augusztus 15
- 2003 január 29.

2004 január 19.

Irodalmi pályázatunk lezárult. További pályaműveket már nem fogadunk el.

2003 december 08.

Remélem nem késtem sokat?! (Á, dehogy...) A lényeg azonban az, hogy sikerült mindent összehozni, és Meruira végső ellenőrzésén is átment a 10 lecke, úgyhogy írnokok: elkészülni, és rajta! Várnak rátok a melléknevek!

2003 december 06.

Ember tervez, Isten(ek) végez(nek)... Abban bíztam, hogy a novemberi frissítésünk végre időben felkerül, és úgy nézett ki, hogy minden szükséges anyag meg is van hozzá. Erre mi történt? Sikerült ismét bizonyítanunk, hogy az idő relatív, méghozzá relatíve fele annak, mint amire szükségünk lenne... Így ebben a pillanatban csak a Könyvajánló frissítésével tudok előrukkolni, az viszont egy nagyon nagy munka végeredményeként tisztességesen átalakult. Az átalakulás mibenlétéről a Könyvajánló rovat címlapján (mert most már ilyen is van neki) olvashatsz. Ezt a részt minél előbb fel akartam tenni, hogy még időben segítséget nyújtson a karácsonyi döntések előtt. Ennek megfelelően emberes mennyiségű könyvről hoztunk hírt, éppen húsz címről van szó, bár nem mindegyikről tudtunk ismertetést nyújtani. Erre talán az is magyarázat, hogy a könyvek összértéke még akkor is jóval meghaladja a 75000 forintot, ha azt a két szerepjáték-szabálykönyvet, amelynek nem tudjuk az árát, nem számoljuk. Ezzel azt is elárultam, hogy a bemutatással igen széles skálát igyekeztünk felölelni, egészen az éppen csak érintőleges területekig. Az előbb említett összeg pedig arra is magyarázat, hogy miért fordulunk a kiadókhoz azzal a kéréssel: segítsék a munkánkat, biztosítsanak tiszteletpéldányokat nekünk - természetesen nem viszonzatlanul. A részletek itt olvashatók.
Ma - kivételesen - nem került fel újabb nyelvlecke. Ennek nem az az oka, hogy nincs, hanem az, hogy még nincs készen. Azon vagyok, hogy napokon belül pótoljam azt is, de a Könyvajánló aktualitása miatt nem várhattam a frissítéssel. Úgyhogy maradj a közelben!

2003 október 26.

Sajnos az év vége közeledtével megint aggasztóvá vált házunk táján az időhiány. Így most szinte csak életjelként, a nyelvleckék 9. részével jelentkezünk. És azzal az ígérettel, hogy - gondolva a karácsony közeledtére - legközelebb bőséges könyvajánlattal fogunk ajándékozási és vásárlási ötleteket adni! Azt már csak halkan írom le, hogy ha minden igaz, addigra talán új témánk is elkészül, és végre ismét teljes értékű frissítéssel örvendeztetünk meg. Hadd emlékeztesselek Sándor György örökbecsű mondására: "aki késik, az nem múlik!"

2003 szeptember 05.

Bámulatos, hogy telik az idő! Nemrég tettük az első kezdeti, bátortalan lépéseket, törtük a fejünket, hogy miről is írjunk, mi lehet érdekes Egyiptomban. Szinte még tegnap volt, hogy szabályosan harcolnunk kellett azért, hogy egy-egy kép egyben, épségben kerüljön fel a helyére és erre tessék, itt van: négy évesek lettünk! Az évfordulót méltóképpen igyekszünk megtisztelni, mégpedig egy irodalmi pályázattal, aminek kiírását itt találod meg. Köszönjük az eddigi és ezutáni figyelmedet!

2003 augusztus 28.

Ugyan végszóra, de itt a legújabb frissítésünk, éppen egy hónappal az előzőt követően - vagyis pont időben! Ez persze nem hír, de a hétköznapok apró bravúrjainak egyike, nem kevés munkával a háttérben. Hogy érdemes volt-e, azt majd te döntsd el! No de lássuk csak, hogy mit is hoztunk?
E havi témánk egy kicsit átvezet a mába, arról szól ugyanis, hogy a hieroglif szövegeket hogyan lehet számítógéppel előállítani, feldolgozni. Pontosabban ennek az egyik módjáról van szó, a hieroglif szerkesztő programokról. Sokak számára talán ismerős lehet a WinGlyph vagy a TKSESH, de akinek ezek semmit sem mondanak, azok számára is világos lesz, hogy mik ezek, és miért kellenek. Azok számára akik pedig használják is e programokat, a témánk melléklete lehet nagyon hasznos: egy letölthető, nyomtatható MDC-referencia az összes parancskóddal, amit az MDC-fordító (interpreter) programok használnak. De nem csak ez az újság. Bővült a Könyvajánlónk is - sajnos csak egy könyvvel, de mostanában nem vagyunk úgy kényeztetve, mint az év elején. A Ki Kicsodába viszont tizenkét új személy került be, kevés híján mind Sz-betűs névvel :o) Érdekességüket emeli, hogy kettejük is trónra került élete második felére. És természetesen van új nyelvlecke is, immáron a nyolcadik, amiben mutogatunk majd, és megszólítunk, akit csak lehet. Mivel a nyelvleckékre vonatkozóan elég kevés visszajelzést kapunk, a házi feladat megoldásai előtt egy kérdőívet is találsz. Nagyon szépen kérünk, hogy töltsd ki és küldd el, mert szeretnénk tudni, hogy elégedett vagy-e a leckékkel, vagy elvitte a kedvedet? Mit csinálunk jól, miben kellene változtatnunk? Még egy pár napig él a térképes játékunk is, eddig nagyon kevés megfejtés érkezett, úgyhogy érdemes megpróbálkozni! És hamarosan újabb meglepetés is érkezik, amit az irodalomkedvelőknek és műkedvelőknek ajánlok szíves figyelmébe. Úgyhogy érdemes visszatérni!

2003 július 28.

Sajnos megint jókora csúszás lett a "könnyen késhet" ígéret eredménye... Remélem, hogy a felhozatal kárpótol a várakozásért, és egyúttal örömmel jelenthetem, hogy a következő frissítéshez már gyűlik az anyag, úgyhogy az akár időben is meglehet! No de lássuk, mi van a tarsolyunkban...
Kezdjük talán azzal, hogy A mi témáink bővült egy könnyű nyári frissítőnek szánt képzelt riporttal. A riportalanyok a téma legnagyobb szaktekintélyei, és a riport címe is sokat ígér, bár még többet sugall. Hogyan építsünk piramist? Ne technikákra és ne ezoterikus elmélkedésekre számíts, és - mivel képzelt riportról van szó - vedd figyelembe azt is, hogy kivételesen eltekintettünk a hitel szigorától, és egy lazább írással enyhítjük az uborkaszezon savanyúságát... Természetesen folytatódik a Nyelv és írás rovatunk is, ahol immár a 7. lecke várja az óegyiptomi nyelv kedvelőit. Békén hagyjuk a partikulákat (legalábbis egy kicsit) és megismerkedünk a független névmásokkal. A Ki kicsoda rovatunk is gyarapszik, újabb tizenöt névről tudhatod meg, ki is áll mögötte - kis panteonunk már 133 tagot számlál! A témánk képei is érdemesek a figyelmedre, de amit már sokan és régóta vártak, az az új játék. Ezúttal egyetlen forduló lesz, viszont sok-sok kérdés. A beérkezési határidő ennek megfelelően hosszabb, augusztus 31-re tervezzük, de ha sokan jelzik, hogy a szabadságuk miatt kevés az idő, még az is lehet, hogy megtoldjuk egy héttel.
Nos, mostanra ennyi - és a remény, hogy minden jól halad, és a következő frissítés megérkezik a maga idejében. Visszavárunk!

2003 május 30.

Ha nehezen is, de ez a nap is eljött: itt az új frissítésünk! Sajnos a tervezett téma nagyobbnak bizonyult a vártnál, így nem készült el időben. Viszont ÉSzAH egy nagyszerű új folyóiratot mutat be az EgyiptoMédia rovatunkban. Meruira jóvoltából itt a Nyelv és írás 6. leckéje, amelyben most egy kicsit a gyakorlásé a főszerep. HoremWeb a Ki Kicsoda rovatot frissítette, jó alaposan, így már 118 személyt találsz rajta, többek között olyan érdekes neveket is, mint Min-hotep, vagy Hatnofret. Tudod kik ők? Nem? Semmi gond, ezzel nagyon sokan vannak így. Nézd meg a Ki Kicsoda rovatunkban, érdekes! Hosszú szünet után az idézetek is bővültek, öt vadonatúj óegyiptomi idézet mellett van olyan régebbi is, amelyben pontosítottunk, néhány idézet előtt pedig megtalálod a hieroglif alakot is. Kiváló - bár nem egyszerű - gyakorlás a nyelvleckéhez. Frissült továbbá a Linkek oldalunk is, és az ahhoz kapcsolódó Barátaink linkjei között is akad újdonság, érdemes tehát arrafelé is körülnézni.
A következő frissítésünk megint könnyen késhet: megkezdődött a vizsgaidőszak, és rohamosan közelednek a nyári szabadságok, és egyéb programok. De ami késik, az nem múlik alapon, igyekszünk érdekes dolgokkal előrukkolni. Csak hát arra a kérdésre sem kaptunk visszajelzést, hogy akarsz játszani?

2003 április 21.

Kellemes húsvéti ünnepeket! Fontos híreket kaptunk a Szépművészeti Múzeumból és a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaságtól (MEBT). A Múzeum gyermekprogramjairól és a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő CD-ről a Fórumunk Hírek rovatában (2003 április 19-i dátummal) megtalálod a részletes tájékoztatást. A MEBT pedig rajzversenyt rendez 10 - 18 éves korosztály számára, amelyre még lehet jelentkezni - de már csak május 15-ig! A kiírást itt találod meg. A MEBT Ókori Egyiptomi Bizottsága előadást tart a Szépművészeti Múzeum kultúrtermében, előre láthatólag május 9-én. Az előadó Liptai Éva, az előadás címe "Egyiptom az államalapítás korában". Korlátozott számban külsősök is részt vehetnek a rendezvényen. Jelentkezni a Múzeum +36 (1) 469-7135 telefonszámán, Győry Hedvig egyiptológusnál lehet. (Üzenetrögzítő van.) Végül pedig, megjelent az Aegyptus et Pannonia 2000 szimpózium kötete, amely az ott elhangzott előadásokat tartalmazza, angol, német vagy francia nyelven.

2003 április 11.

Köszöntünk a Költészet Napján! A  Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem Egyiptomi Szombatok címmel megrendezett, nyilvános előadás-sorozatának következő részéről, és a Szikomor Alapítvány, valamint a Mahler Ede Művészettörténeti Kör éves összejöveteléről a http://vambery.kemet.hu oldalainkon adunk hírt. Az utóbbi esemény azért is fontos, mert az időpontja megváltozott! Az előbbi pedig azért, mert az érdekes, tudományos hitelességű előadások az érdeklődő amatőrök számára is érthetőek, így akkor is érdemes ellátogatni rájuk, ha még csak most ismerkedsz az ókori Egyiptom kultúrájával.

2003 március 31.

Megint jó nagyot csúsztunk, amiért szíves elnézésedet kérjük! De most itt az újabb frissítés, és reméljük, hogy valamennyire kárpótol a várakozásért. No nézzük, mi is változott...
Először is, a Segítség! Egyiptológus szeretnék lenni! oldalunk anyaga frissült. Lehet, hogy nem a legszerencsésebb időpontban, de irgalmatlanul sok utánjárást igényelt a tudnivalók begyűjtése, és nem kevesebbet a rendszerbe foglalása - és hát a jövő évre is kell gondolnunk. Ez úton is köszönjük Sphinx segítségét, ami nélkül még nehezebb lett volna a dolgunk.
HoremWeb az Istenek nyomába eredve egy különös lényre bukkant - aki nem igazán isten, de szerepe olyan fontossággal bírt, hogy érdemesnek láttuk bemutatni. Ő az ugyanis, aki gondjaiba eszi azokat (ez elgépelés, de freudi!), akik a szív megmérettetésekor nehéznek találtattak. Új vendégünk nem más, mint Ammit, a Halottfaló. És természetesen nem jöhet el frissítés újabb nyelvlecke nélkül! Meruira ezennel a partikulákat, és a függő névmásokat ismerteti meg az érdeklődőkkel, de szót ejt az írnok problémáiról is, és a legkülönfélébb módokon fogunk elküldeni egy szolgát! :o) De nem csak az új lecke érdemes figyelemre. Az előző leckék anyagában is pontosítottunk egy-két helyen. És ha ez még nem elég, a Ki Kicsoda rovatunk bűvös számhoz érkezett: éppen száz egyiptomi szerepel benne. Valójában azonban 101 főnél tartunk, HoremWeb ugyanis - érdemei elismeréséül - felvette a listára Rili-Tesub hettita követet is, aki a II. Ramszesz és III. Muwattalis által kötött békeszerződés előkészítését tárgyalta Egyiptomban. És majd elfelejtettem: frissült az EgyiptoMédia is, egy olyan folyóiratot ajánlunk figyelmedbe, amit már régóta irigyeltünk a nálunk szerencsésebb nyugattól (és kelettől is!). Megjelent a National Geographic Magyarország!
Ilyenkor még el szoktuk mondani, hogy mi van a tarsolyunkban, de HoremWeb mostani elfoglaltságai miatt még az sem biztos, hogy az áprilisi frissítéssel nem úszunk el. Azt szokták mondani, hogy ami késik, az nem múlik, úgyhogy ennek reményében várunk. Apropó: akarsz egy jót játszani?

2003. január 30.

Életének 71. évében, hosszú betegeskedés után, szívelégtelenségben elhunyt Kákosy László akadémikus,  magyar egyiptológia egyik legnagyobb alakja. Nem távozott nyom nélkül: egyiptológusok generációit tanította, és az Egyiptomot szerető, lelkes amatőrök ismereteik jó részét az ő könyveiből, elsősorban a Ré fiai című, átfogó munkájából szerezték - nem véletlen, hogy a könyv, amit utóbb Az ókori Egyiptom története és kultúrája címmel adtak ki, legtöbbünk számára "A KÁKOSY". Honlapunkon is számos helyen találkozhatsz nevével, fordításaival - "tanítványainak" száma halála után is gyarapodni fog.
Életéről dióhéjban egy, a hetvenedik születésnapjára megjelent írásában olvashatsz. A Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem egy tanítvány: Vanek Zsuzsanna megemlékezésével búcsúzik a professzortól. Itt, szomorú mottó gyanánt, csak egy rövid idézet álljon tőle:
"Az egyiptomi ember számára a lét az örökkévalóság dimenzióiban nyerte el értelmét, az ő szemében a földi tartózkodás álomszerű pillanata a halál utáni élet határtalanságába olvadt bele."

Kákosy László professzor --- Budapest, 1932 augusztus 15. - 2003 január 29.

1932 augusztus 15
- 2003 január 29.

2003 január 29.

Hosszú, kényszerű szünet után jelentkezünk az újabb frissítéssel. Előbb a decemberi hajsza (HoremWeb kereskedelemben dolgozik), aztán nagyon szerencsétlen módon összejött hardverhibák hátráltattak minket, és mindeközben Széth legkegyetlenebb gyermeke, a Vizsgaidőszak fenyegette kicsiny szerkesztőgárdánk kétharmadát. De itt vagyunk, és érdekes dolgokat hoztunk.
Rögtön kezdjük azzal, hogy új témánk egy régen felvetett kérdésre keres magyarázatot: miért hordják II. Ramszesz egyes szobrai a halántékuk fölött a fülüket? A magyarázathoz HoremWeb mindent bevetett: grafika, fényképek, és még egy Flash-animáció is segít a titok felderítésében. Természetesen folytatjuk nyelvleckénket is, ami újabb érdekes jelekkel, és nem utolsó sorban az igék használatával jár. Idézzük Meruirát: "Az igét nem csak hirdetni, hanem ragozni is kell". Viszont megijedni nem kell, a dolog eddig sokkal egyszerűbb, mint az orosz, az olasz, vagy a magyar nyelvben. Mi is van még? Ja, hát persze! A Ki Kicsoda újabb tizenhét személlyel bővült, ismerőseink száma lassan már közelíti a százat. Könyvajánlónkban nem csak könyvajánlatok szerepelnek újdonságként, hanem - azok számára akik nem csak az érdekesség kedvéért látogatnak hozzánk, hanem tanulnak, vagy épp pontos információk után kutatnak - egy szakmai használhatóság szempontjából kigyűjtött lista is. Érdemes a címoldalt is figyelemmel kísérni, mert közeledik a számláló a 60000-hez, és akinek e kerek számot sikerül Vágólapra helyezni és elküldeni nekünk, az - immár hagyományosan - ajándékot kap.
Végül HoremWeb azok segítségét szeretné kérni, akik nem Windows + Internet Explorer összeállítással látogatnak oldalainkra. A technikai malőrök folytán új HTML-szerkesztővel készült a frissítés, és túl azon, hogy a fejlettebb ellenőrző funkciók révén közel kilencszáz link állapota lett ellenőrizhetőbb, és százhatvan-egynéhányat ki is kellett javítani, egy-két új funkció is felkerült. Nem nagy dolgok, csak olyan apróságok, hogy a linkek több információval látják el az olvasót. Egyelőre a Témák címlapján, a Galéria oldalain, de leginkább az új témánkban próbálhatók ki e szolgáltatások. Nagyon nagy szükségünk lenne azonban arra, hogy megtudjuk, nem zavarja-e meg az oldalaink megjelenését mindez más platformokon, ezért nagyon várjuk Linuxot, MacOS-t, Amigát, vagy más operációs rendszert használó látogatóink pozitív vagy negatív visszajelzését ide. Kérjük, hogy feltétlenül írd meg az operációs rendszer nevét és a böngésző típusát, verziószámát is - kiváltképp, ha hibát találtál! Előre is köszönjük a segítséget!

 

Fontos közlemény!

Az utóbbi időben számos jelét tapasztaltuk, hogy valaki vagy valakik, esetleg valamik (e-mail-generáló vírusra tippelünk) visszaélnek a kemet.hu domain alá tartozó e-mail címekkel, és a nevünkben különböző (általunk semmiképpen sem vállalható) tartalmú e-maileket küldözgetnek. Ez úton értesítünk mindenkit, hogy a KEMET = Az Ókori Egyiptom szerkesztői a hírlevélen kívül semmilyen reklámlevelet, spamot, "add tovább"-jellegű lánclevelet, stb. nem küldenek senkinek.
A dolog jellegéből adódóan sajnos nem tudunk tenni ellene. Az esemény számunkra is rendkívül bosszantó, már csak azért is, mert a vaktában küldözgetett e-mailek kézbesíthetetlensége miatt válaszlevelek özöne zúdul ránk.
A kellemetlenségek elkerülésére NE NYISS MEG olyan e-mailt, ami a feladójának címében a kukac előtt nem az info, eszah, meruira vagy horemweb nevet tartalmazza. Másik fontos ismertetőjele az általunk ténylegesen küldött leveleknek, hogy következetesen mindig magyar nyelvű, a tárgyra valóban egyértelműen utaló címet (subject) adunk a leveleinknek.
(Egy hasznos tanács: ha OutlookXP-t vagy Outlook2003-at használsz, állítsd be úgy a levelezést, hogy elsőre csak a levelek fejlécét töltse le a rendszer. Kicsit lassabb ugyan a használata, de megtérül, mert így még a tényleges letöltés előtt törölni tudod azokat a leveleket, amely káros vagy kifejezetten ártó tartalommal bírnak.)

Vissza a tetejéreElőző frissítések     Előző frissítések